„Máme toho dost!” rozléhalo se Prahou na pochodu Bez trestu proti domácímu a sexualizovanému násilí

17. června 2023
Témata:

15. 6. 2023 se v Praze na Palackého náměstí sešli už potřetí k pochodu proti sexualizovanému a domácímu násilí nejen iniciativa Bez trestu, ale také podporovatelé této organizace. Oproti loňským ročníkům se však nešlo v poklidu a tichosti, ale ulicemi Prahy se rozléhalo heslo: „Bez trestu! Máme toho dost!”

Pochod se tentokrát zaměřil na mýty, které se kolem násilí vytváří a nesou se společností a reálně je můžete najít v mnoha rozsudcích. Svými hlasitými projevy jsme dali najevo, že nám to není jedno a že nízké tresty, které pachatelé dostávají, jsou výsměchem do tváří obětí.

Autor fotografie: Marek Kutička
Autor fotografie: Marek Kutička

Na pódiu se četly reálné rozsudky, které se týkaly případů napříč Českem. Sugestivní hlasy hereček Vilmy Cibulkové, Mariany Čížkové a Štěpánky Fingerhutové poukazovaly na rutinu, která se u soudů odehrává. Zatímco jedna uvedla kontext, druhá herečka přednesla rozsudek a třetí pak poukázala na reálný mýtus.

Autor fotografie: Dan Pražák

Několik stovek účastníků se předhánělo v kreativních transparentech, kde jste si mohli přečíst „Kdo že je tu zvíře” s obrázkem kočky nebo „Nebít je in”. Celý průvod podporovatelů iniciativy Bez trestu se kolem 18. hodiny vydal od Palackého náměstí směrem k budově ministerstva spravedlnosti, kde pochod v poklidu zakončila řeč právničky Lucie Hrdé.

Aktivitami Bez trestu se snažíme bojovat proti bagatelizaci sexualizovaného a domácího násilí. Myslíme si, že správnou cestou je pravidelné vzdělávání justice a všech, kteří přichází s oběťmi násilí do kontaktu. Děkujeme, že nás podporujete.

Chcete článek nasdílet?