Lucie Hrdá odešla z Bez trestu

11. září 2024
Témata:

Po vzájemné dohodě advokátka Lucie Hrdá na konci srpna odešla z iniciativy Bez trestu, která se vymezuje vůči bagatelizaci sexualizovaného a domácího násilí. Role Lucie Hrdé v kauze soudce Švaňhala se ukázala jako neslučitelná s hodnotami spolku.

Neztotožňujeme se se způsobem obhajoby, ani s následným komentářem, že by se snad nemělo jednat o násilníka. Taková komunikace je sama o sobě zlehčováním násilí a neslučuje se s hodnotami Bez trestu. Bez trestu je spolek založený na dobrovolnické činnosti členek a členů, kteří přispívali svým osobním časem a úsilím. Spolek nikdy nebyl spojený s výkonem advokacie Lucie Hrdé. Naše spolupráce stála na domluvě, že o případném střetu zájmů budeme včas informováni.

Lucii Hrdé přesto děkujeme za otevření tématu trestání sexualizovaného a domácího násilí a uplatňování viktimologických mýtů v soudním rozhodování. V tomto tématu doposud hrála důležitou, pozitivní roli.

Děkujeme všem, kteří nám i nadále vyjadřují podporu. Rozhodli jsme se aktivity spolku prozatím pozastavit proto, abychom mohli promyslet, jak téma, které nepřestává být relevantní, posouvat dál. 

Chcete článek nasdílet?