Kulatý stůl v Poslanecké sněmovně

24. září 2023

Dne 21. září 2023 se v prostorách Poslanecké sněmovny v Praze uskutečnila diskuze o dopadech sexualizovaného a domácího násilí na jednotlivce a společnost. Tuto událost společně připravili Barbora Urbanová, poslankyně a zakladatelka organizace Pod svícnem a tým Bez trestu.

Diskuze byla určena nejen odborníkům, ale také široké veřejnosti, která projevila zájem o získání nových pohledů na aktuální a důležitou tématiku. 

V roli pořadatelky diskuzi zahájila poslankyně Barbora Urbanová a následně se k prvním aspektům domácího a sexualizovaného násilí vyjádřila ze záznamu soudkyně Evropského soudu pro lidská práva Kateřina Šimáčková. Následovala advokátka Lucie Hrdá, která účastníky informovala o dopadech domácího násilí na společnost.

 

Karolina P., která sama přežila znásilnění, sdílela svou vlastní osobní zkušenost, která slouží jako konkrétní příklad toho, jaké následky může tato forma násilí mít na jednotlivce.

V druhém bloku diskuze vystoupil náměstek ministra spravedlnosti, Karel Dvořák se svým příspěvkem o možnostech zlepšení ochrany obětí sexualizového a domácího násilí. 

Zkušenosti a pohledy psychologů na tuto problematiku Petra Wünschová, zakladatelka a ředitelka Centra LOCIKA, a Martina Venglářová, psycholožka specializující se na následky sexuálních traumat. 

V následné diskuzní části účastníci dostaly prostor pro své dotazy. Věříme, že událost přinesla všem zájemcům cenné informace a podněty k lepšímu porozumění obětem sexuálního a domácího násilí.

Videozáznam z diskuze si můžete pustit zde:

Chcete článek nasdílet?